Безплатен филтър за кулинарна фотография

от admin

Често получавам въпроси относно начина, по който заснемам и обработвам снимките си за блога и Instagram профила си. Затова реших да споделя повече информация по темата.

📸 Как снимам и обработвам кадрите си

Всички снимки заснемам с моя iPhone 13 Max, а след това ги обработвам в движение през мобилното приложение на Adobe Lightroom. Най-хубавата част е, че редактирам кадрите си за не повече от 5 минути. Това е възможно благодарение на опцията да се прилагат готови филтри с определени предварителни настройки (тъй наречените пресети). С времето сама си разработих различни пресети в зависимост от най-често сниманите от мен храни и личните ми предпочитания. Така вече не се налага да обработвам всяка снимка индивидуално и вместо това просто избирам най-подходящия пресет и го прилагам към всички снимки.

Филтрите, които създадох целят да подчертаят храната, без да я правят да изглежда изкуствено. Залагам на минимална цветова обработка, само колкото основните елементи от чинията да изпъкнат и цялостното ястие да изглежда по-апетитно.

🎨 Как създадох моя любим филтър за снимки

В тази публикация искам да споделя с вас моя най-използван филтър за кулинарна фотография -„Baileys Tucci“ който създадох, за да носи италианско и слънчево настроение с капка ретро усещане.

Беше един ден, преди Коледа и навън беше мрачно, а аз фотографирах рецептата за домашен Бейлис до книгата на Stanley Tucci за кулинарния бюлетин. Понеже снимам на естествена светлина, кадрите ми станаха някак скучни и плоски. А желанието ми да им предам повече настроение и усещане за уют, ме вдъхнови за този филтър.

Това е един от най-универсалните ми пресети, особено ако снимам контрастни цветове като червено и бежово. Надявам се и на вас да ви хареса и да ви е полезен. Вземете го като се запишете за бюлетина.

🌈 Вземи моя безплатен филтър за кулинарна фотография

А ако искате да разберете как по-добре да използвате приложението, вижте инструкциите тук.

🚀 Инструкции за инсталирането на филтъра

За да да инсталирате филтър с настройки в безплатното мобилно приложение за обработване на снимки Adobe Lightroom, изпълнете следните стъпки:

  • Свалете .DNG файла на телефона си

След като се запишете за бюлетина, ще получите имейл с изображение в DNG формат, което трябва да свалите на телефона си. Просто кликнете върху изображението и изберете Download или Свали от прозорчето, което ще ви изскочи. След няколко секунди файлът ще се свали на телефона ви.

  • Импортирайте изображението в безплатното приложение Lightroom

Следва да импортирате току-що сваления файл в приложението на Lightroom. За Айфон потребители това става много лесно като отворите Lightroom апликацията и кликнете на синьото бутонче Add Photos в долния десен ъгъл.

Изберете From Files, маркирайте най-скорошния файл в списъка и кликнете върху Open в горния десен ъгъл. Това ще добави изображението в Lightroom библиотеката ви.

  • Копирайте настройките и дайте име на новия си филтър

Отворете току-що добавеното изображение в Lightroom библиотеката си и кликнете върху трите точки в горния десен ъгъл. Попълнете Preset Name с желаното име на новия ви филтър и кликнете горе в дясно върху отметката без да променяте останалите настройки.

Готово! Можете да използвате новия филтър, за да направите снимките си още по-интересни и специални.